Aankoop

U wilt graag een papegaai als huisgenoot, en u wilt weten waarop te letten bij de aanschaf en verzorging van uw vogel?
Dan bent u hier op de juiste plek!
Voor aanschaf moet u weten welke soorten papegaaien voor u in uw situatie het meest geschikt zijn en welke minder.
De meeste dierenwinkels zullen u uit commercieel oogpunt  de vogel willen verkopen die ze op dat moment hebben en de kennis bij veel “algemene” dierenwinkels ontbreekt.Vogelliefhebbers met ervaring kunnen hun ervaring met u delen, ze hebben vaak voldoende ellende gezien of meegemaakt. Ze kunnen  u vertellen waar u het best kunt zijn voor aanschaf van een vogel EN waar absoluut NIET.

Ook eigen onderzoek , bijv. op de site van RADAR, of via Google kan u helpen naar welke zaak wel of juist NIET te gaan.
Daarnaast zijn er diverse fora (bijv. www.papegaaienforum.nl ) waar u naar ervaringen kunt vragen. In het algemeen vind u hier onafhankelijke particulieren en kwekers met de nodig ervaring bij aanschaf van papegaaien.

Papegaaien dienen bij aanschaf in ieder geval gezond te ogen en moeten ook zelfstandig kunnen eten, neem NOOIT een kuiken mee in de veronderstelling dat het voeren een simpele taak is.
Het is aan specialisten voorbehouden om kuikens eventueel met de hand groot te brengen als de ouders dat niet doen of kunnen.Een papegaai moet ALTIJD een gesloten ring met jaartal en volgnummer dragen en eventueel ook nog een kwekers registratie nummer.
In uitzonderlijke gevallen wordt er niet geringd maar gechipt, bijvoorbeeld omdat de kweker niet bij de jongen kon komen, omdat hij uit ervaring weet dat de ouders de jongen dan in de steek laten. In ieder geval dient uw nieuwe aanwinst geregistreerd te kunnen worden.Controleer of de pootjes rechtstaan en of er geen nagel of teen mist.

Laat bij geringste twijfel een aankoopkeuring doen bij een erkend vogelarts bijv.

Een goede kweker zal bij verkoop laten testen op div. ziektes, spreek af met de verkopende partij dat de vogel direct na aankoop wordt getest, en zet dit op papier, mocht er iets mis zijn dan kunt u verhaal halen.
Een vogelpaspoort is ook van belang, hierin kan uw vogelarts zijn bevindingen noteren.

Speciaalzaken waar u bovenstaande werkwijze standaard kunt verwachten zijn :