Obesitas bij vogels

Obesitas is een veel voorkomende aandoening bij gezelschapsvogels en treedt op wanneer ze meer calorieën krijgen dan ze verbruiken over een langere tijdsperiode.
Gebrek vliegactiviteit en een te rijk dieet van vette zaden, zoals zonnebloempitten, zijn vaak voorkomende oorzaken van obesitas.
Uw vogel kan zwaarlijvig zijn als het lichaamsgewicht 15% of meer hoger is dan het normale lichaamsgewicht (binnen de normale variatie) van de soort.

Hoe kunt u controleren?
Neem een ​​minuutje om een kleine controle uit te voeren.
– Kijk naar de figuur van uw vogel, breder dan normaal figuurkan een teken zijn van obesitas.
– Controleer vervolgens op een kleine rol vet, een “dubbele kin” , zichtbaar onder de snavel.
– Zoek naar kleine gele of witte vetafzetting bij de buik, langs de flanken, binnenkant van de dijen, de bovenste borst en areaal.
– Tot slot, controleer of er geen kale plekken zijn doordat de veren wijken door onderhuidse vetophoping.

U kunt ook uw vogel wegen
Gebruik van een elektronische weegschaal die meet in grammen, om veranderingen op te merken.
Natuurlijk, de beste manier om er zeker van te zijn dat uw vogel het juiste gewicht heeft is controle door een vogelarts.

Gezondheidsrisico’s in verband met obesitas
Obesitas verhoogt het risico op het ontwikkelen van een groot aantal ernstige ziekten, met name hart-en vaatziekten, leveraandoeningen, vette tumorvorming (lipomen) en ademhalingsproblemen. Obesitas wordt ook in verband gebracht met abnormale bevedering, ei bindend en onvruchtbaarheid.

Wat je kunt doen als u vermoedt dat uw vogel zwaarlijvig is
Bezoek een gespecialiseerde vogelarts voor een volledig en grondig lichamelijk onderzoek en een dieet-advies
Samen met meer bewegen zal het omzetten van de vogel naar een evenwichtige voeding (pellet) het antwoord zijn. Wanneer er sprake is van overgewicht zal het “lijnen” onder begeleiding van een gespecialiseerde vogelarts gedaan moeten worden!