Mijn vogel is benauwd

Bij een vogel die niet benauwd is, zijn de adembewegingen nauwelijks waarneembaar. Een vogel die benauwd is kan daarom herkend worden door de heftigere adembewegingen. Het borstbeen beweegt meer zichtbaar naar buiten dan normaal. Ook kunnen ze bij elke ademhaling met de kop bewegen en sommige vogels maken wippende bewegingen met de staart. Een open snavel kan wijzen op ernstige benauwdheid.

Bij aandoeningen waarbij vocht geproduceerd wordt, kunnen rochelende geluiden gehoord worden bij de ademhaling. Bij aandoeningen van de luchtzakken kunnen klikkende geluiden worden gehoord.

Een vogel die benauwd wordt kan acuut ziek zijn of al een langere tijd een sluimerende ziekte onder de leden hebben.

Bij vogels waaraan vooraf niets leek te mankeren en die opeens acuut benauwd zijn, kunnen gifstoffen een rol spelen. Een bekende is de zogenaamde tefalvergiftiging. Bij oververhitting van een anti-aanbaklaag ontstaat een gas. Dit is voor zoogdieren niet schadelijk, maar bij vogels ontstaat binnen zeer korte tijd een heftige longontsteking met veel vochtproductie. Hierdoor kunnen zijn geen zuurstof meer opnemen. Ze zijn acuut benauwd en kunnen snel sterven.

Een andere oorzaak voor acute benauwdheid is als er een voorwerp in de luchtpijp vast komt te zitten. Dit kan bijvoorbeeld een ingeademd zaadje zijn. Ook vogels met een schimmelinfectie, waarbij de schimmel propjes vormt, kunnen acuut benauwd worden als het propje losschiet en in de luchtpijp vast komt te zitten.

Als een vogel al langer niet lekker is, en steeds wat meer moeite krijgt om te ademen kunnen er verschillende ziektes en aandoeningen aanwezig zijn.

Zo komen vooral bij kleine zangvogels luchtpijpmijten voor. Deze kunnen, door hun aanwezigheid benauwdheid veroorzaken. Bij kippen komen wormen voor in de luchtpijp.

Schimmel in de longen zorgt voor een steeds verder gaande aantasting, en dus voor steeds ernstiger symptomen. Bij grasparkieten met jodiumtekorten in het voer, zal de schildklier sterk vergroten, deze kan benauwdheid geven door druk op de luchtpijp.

Omdat vogels geen middenrif hebben, bestaat hun lichaam uit één grote holte. Als er dus iets aan de hand is met de buikorganen, kan dit snel effect hebben op de werking van de luchtzakken en longen. Zo kan legnood zorgen voor benauwdheid, door druk van het ei. Ook vocht in de buik zorgt snel voor problemen door samendrukking van de longen. Simpelweg te vet zijn, zal voor een vogel snel problemen geven, doordat het vet op de longen en luchtzakken drukt. Deze vogels zullen sneller benauwd zijn dan slanke vogels.

Al met al is benauwdheid iets om zeer serieus te nemen. Acute benauwdheid is een spoedgeval. Maar ook met een langzaam verergerde benauwdheid is het zaak snel in te grijpen omdat de situatie snel kan verslechteren.

bron : Vogelziekenhuis.nl