Mijn vogel niest

Niezen is een verschijnsel wat past bij aandoeningen van de longen en luchtwegen.

Niezen bij een vogel kan komen door een ontsteking door schimmels of bacteriën, door irritatie door rook, door virusaandoeningen (bijvoorbeeld papegaaienziekte is een bekende oorzaak voor niezen).

Ook kan het slijmvlies in de voorste luchtwegen afwijkend worden door tekorten in de voeding, ook door deze irritatie kunnen ze gaan niezen. Dieren die niezen kunnen daarnaast vaak wat natte ogen hebben.

Vogels hebben geen middenrif. Ze kunnen dus niet hoesten op dezelfde manier als zoogdieren en mensen. Hierbij wordt de druk in de longen opgebouwd, en dan met kracht uitgeademd door middel van een hoestbeweging.

Omdat bij vogels de buikholte één grote ruimte is, kunnen ze de druk die nodig is voor de hoestreflex, niet opwekken. Ze kunnen dus ook minder makkelijk schadelijke stofdeeltjes uithoesten, en zijn hierdoor gevoeliger voor luchtwegklachten.

Pratende kromsnavels kunnen hoestgeluiden laten horen. Dit is dan waarschijnlijk een imitatie van wat bij mensen horen.

Omdat niezen een verschijnsel is bij veel verschillende ziektes is het verstandig een dierenarts te bezoeken. Zeker bij vogels van de groep Neophema, met natte ogen en niezen, is er een sterke verdenking op papegaaienziekte. Aangezien dit ook besmettelijk is voor mensen zorgt behandeling van de vogels er ook voor dat u niet ziek wordt.

bron : Vogelziekenhuis.nl