Mijn vogel blijft eieren leggen

Volwassen poppen kunnen eieren gaan leggen. Dit is normaal gedrag. Het wordt door hormonen gestuurd, deze staan weer onder invloed van omgevingsfactoren zoals daglengte, aan- of afwezigheid van een partner, aan- of afwezigheid van een broedkast. Vogels die ingeprint zijn op mensen (zien mensen als ‘soortgenoten’) kunnen hun eigenaar zien als partner en zo gestimuleerd worden om te leggen. Poppen kunnen blijven leggen tot het zelfs lichamelijke problemen kan geven. Het maken en leggen van eieren kost veel energie en bouwstoffen. Als een vogel daarnaast geen optimaal voer krijgt kunnen gemakkelijk tekorten in het lichaam ontstaan.

Bij een vogel waar niet meer gekweekt wordt is het beste om te proberen haar te laten stoppen met leggen, vanwege de belasting voor het lichaam. Ook zal een continue leggende vogel een grotere kans hebben op legnood en een buikvliesontsteking.

Bij sommige vogels is het voldoende om de eieren te laten liggen. Als ze het normale aantal bij elkaar hebben, kan de motivatie weg zijn, en stoppen ze.

Als dit niet voldoende werkt is een mogelijkheid om de omgevingfactoren die leggen bevorderen te veranderen. Als er een nestkast aanwezig is, wordt deze weggehaald. De daglengte wordt verkort naar 8 tot 10 uur licht per dag (dus ’s avonds een doek over de kooi). Soms helpt het om de kooi te verplaatsen.

Vogels die ingeprint zijn op mensen, kunnen één persoon zien als partner. Dit is een sterke stimulans tot leggen. Deze vogels zullen ook vaak ook andere seksuele gedragingen laten zien, zoals braken (dit is normaal gedrag dat tegenover de partner gedaan wordt) in reactie op het zien van de ‘partner’, masturberen op de persoon,  agressie naar anderen als deze bij de ‘partner’ in de buurt komen.

Deze vogels kunnen stoppen met leggen als de tijd dat de partner persoon met de vogel doorbrengt (tijdelijk) verminderd wordt.

Hormooninjecties kunnen een vogel (tijdelijk) laten stoppen met leggen. Het probleem is dat deze middelen serieuze bijwerkingen kunnen hebben.

In het uiterste geval kan een vogel gesteriliseerd worden (de eierstokken worden weggehaald). Maar dit is een zware operatie, met de nodige risico’s.

bron : Vogelziekenhuis.nl