Mijn vogel drinkt meer

Verschillende vogelsoorten drinken verschillende hoeveelheden water. Ook heeft voer veel invloed op de wateropname per dag. Vogels die naast hun basis voer ook fruit en groente krijgen, zullen minder drinken dan vogels die alleen zaden of pellets krijgen.

Als u merkt dat uw vogel meer drinkt dan vroeger, ondanks hetzelfde dieet, kan het zijn dat hij te veel drinkt. Te veel drinken komt vaak omdat de vogel veel vocht kwijtraakt met de urine. Het drinken is een manier om te voorkomen dat de vogel uitdroogt. Het is dus altijd verkeerd om de vogel te beperken in zijn wateropname, als niet duidelijk is wat het probleem is.

Bij een vogel die veel vocht kwijtraakt met de urine valt het op dat het urine deel van de ontlasting groter is. Er kan zelfs een plasje rondom de normale ontlasting liggen. Dit kan ook voorkomen als een vogel in een situatie zit, waar veel stress is. Door de hormonen die onder invloed van stress vrijkomen, wordt de urine minder geconcentreerd. Het urinedeel van de ontlasting wordt groter, en de vogel moet meer drinken om niet uit te drogen. Dit verschijnsel verdwijnt weer als de vogel ontspant.

Duiven die jongen voeren gaan vaak een aantal dagen meer drinken tijdens de overgang van voeren met kropmelk naar zaden. Dit komt door een veranderde hormoonspiegel.

Een vogel die te veel drinkt kan ook problemen met de nieren hebben. Dit kan variëren van niertumoren tot ontsteking. Ook zijn er medicijnen die de nieren kunnen beschadigen, zoals bepaalde antibiotica.

Bij aandoeningen van de nieren zijn vaak, behalve meer drinken, nog meer verschijnselen aanwezig. Zo zijn de vogels vaak slomer, hebben minder eetlust waardoor ze vermageren en ze kunnen problemen krijgen met de poten. De zenuwen die de poten besturen, lopen door het achterste deel van de nieren. Als de nieren opgezet zijn door een tumor of ontsteking, kunnen deze zenuwen aangetast worden, waardoor de spierkracht en coördinatie van één of beide poten verminderd. De vogels zijn soms niet meer in staat om goed op stok te zitten.

Vergroting van de nieren kan ook zorgen voor een opgezette buik, deze kan daarnaast nog gevuld zijn met vocht.

Te veel drinken kan bij nog veel meer aandoeningen een verschijnsel zijn. Zo zullen duiven die besmet zijn met het paramyxovirus veel drinken.

Ook wordt het gezien bij vogels met leveraandoeningen.

Omdat veel drinken dus een verschijnsel is wat bij verschillende aandoeningen kan passen, is een bezoek aan de dierenarts verstandig.

bron : Vogelziekenhuis.nl