Een goede relatie

1. Zorg dat je vogel gezond is en blijft is door het doen van een jaarlijkse check-up bij een ervaren en gespecialiseerde vogelarts. Vogels verbergen tekenen van ziekte, jaarlijks testen is van cruciaal belang voor het vroegtijdig opsporen van medische problemen.

2. Zorg voor een goed dieet. Dit is essentieel voor de goede werking van het immuunsysteem en verhoogt de kans op een gezond en lang leven.

3. Geef uw vogel voldoende ruimte, vleugels klapperen en energiek spelen is belangrijk. Gezonde oefening kan probleemgedrag , zoals overmatig schreeuwen, verminderen, een vermoeide papegaai is een rustige papegaai.

4. Leer je vogel op een liefdevolle manier om te reageren op de eenvoudige commando’s zoals Stap op en Stap af , en het stellen van duidelijke en consistente grenzen aan zijn gedrag. Door het leren van commando’s en het stellen van grenzen, kunnen papegaaien betere gezelschapsdieren geworden.

5. Geef je papegaai dagelijks echte aandacht; het mag niet uitmaken hoe druk je het hebt … al is het maar maar 10-15 minuten. Kromsnavels zijn biologisch wilde dieren, en blijven niet tam zonder dagelijks contact met mensen.

6. Maak je gezelschapssvogel een lid van de familie, want het is een groepsdier en zeer sociaal.

7. Wen je papegaai aan familie en vertrouwde vrienden, het dier leert daardoor zich aan te passen aan de maatschappij waarin het leeft. De vogel moet zich niet binden aan één persoon.

8. Zorg dat je vogel voldoende rust krijgt, met 10-12 uur donker, en ’s nachts ononderbroken slaap. Slaaptekort leidt vaak tot probleemgedrag, zoals bijten, overmatig schreeuwen en veren plukken.

9. Creëer een vertrouwensrelatie met je vogel door te leren dat het veilig bij je is. Consequent zijn is van cruciaal belang om te komen tot vertrouwen, de vogel moet weten wat het van je kan verwachten.

10. Accepteer je papegaai voor wat het is, niet wat je wilt dat het is. Ongeacht hoe goed getraind is, een gezonde papegaai blijft luidruchtig, rommelig en destructief … want het is een papegaai!

Meer leren ? Kijk ook eens hier