Welke vogel

Welke vogel is voor u het geschikt en welke niet ?

Een papegaai is een prachtig huisdier maar moet wel in uw situatie passen. Niet alleen het uiterlijk is belangrijk, karakter en eigenschappen spelen bij het succesvol houden van vogels een grotere rol!  Hieronder beschrijven we een aantal overwegingen die u voor aanschaf zou moeten maken.

Heeft u bijv. drukke, opgroeiende  kinderen, dan is een kleinere papegaai te adviseren, bijv. een Jardine papegaai

Ara’s kunnen prima in huis, wanneer er voldoende ruimte is.
Ze maken vaak ‘s morgens en ‘s avonds toch wat lawaai. De kleinere soorten (Maracana, Severa, Nobilis) worden  niet geadviseerd ivm. te verwachten lawaai.

Poicephalussen zijn geschikt voor in huis, Bonte boertjes en Meyer papegaaitjes zijn de kleinste echte papegaaitjes, en omdat ze zo klein zijn uitermate geschikt in huis.

Een Lori; deze veelal nectar-etende vogeltjes kunnen erg lief zijn en een lust voor het oog, echter in huis kunnen ze uitsluitend gehouden worden als ze als basisvoeding een goede pellet krijgen aangeboden, zodat de ontlasting wat dikker wordt. Ontlasting kan tot 2 meter naast de kooi belanden.

Houdt u van knuffelen dan is een kaketoe wel erg leuk!
Slechts een paar kaketoes geschikt zijn om in huis te houden, bijv. de Ducorps kaketoe, Rosé kaketoe ( Galah), en de Naaktoog kaketoe
Alle andere soorten zoals de Geelkuif kaketoe, de Molukken kaketoe, de oranjekuif kaketoe en de grote witkuif kaketoes zijn ongeschikt in huis, vanwege het enorme lawaai dat deze vogels kunnen produceren.
Een kaketoe is geen beginnersvogel. Voor deze soorten dient u ervaring te hebben of een speciale cursus te volgen, anders is de kans groot dat aanschaf een teleurstelling wordt en de vogel in een opvang beland.

Tenslotte: Elke papegaai zoekt een partner in huis, en u wilt die partner niet worden…. Dit kan uitsluitend voorkomen worden door een 2e vogel erbij te nemen. Deze tweede vogel hoeft geen identieke soort te zijn, een kleinere kan ook!