Mijn vogel krijgt te lange snavel/te lange nagels

Bij vogels groeit de snavel het hele leven door. Deze slijt door het pellen van zaden en het slijpen aan zitstokken en takken.

Bij een correcte stand van boven en ondersnavel, zullen deze goed afslijten.

Als de bovensnavel en ondersnavel scheef op elkaar staan, zullen ze niet goed afslijten. De scheefstand kan komen door een val, door bijten door kooigenoten, of door voedingsfouten. De vogels zullen een zogenaamde kruisbek krijgen en de punt van de boven- en ondersnavel zullen doorgroeien. Uiteindelijk krijgen de vogels moeite met eten en met het schoonhouden van de veren.

Bij deze vogels zal de snavel weer teruggebracht moeten worden naar normale verhoudingen. Dit kan door de snavel in de juiste vorm te slijpen, maar kan ook gebeuren door het overtollige hoorn weg te branden. In de meeste gevallen zal dit om de zoveel tijd herhaald moeten worden, of er moet wat aan de verkeerde stand gedaan worden waardoor de snavel weer correct af gaat slijten.

De snavel kan ook doorgroeien ondanks een juiste stand. Het is dan vaak de bovensnavel die te lang wordt. Dit wordt bij papegaaien vaak gezien als er sprake is van leverproblemen.

Bij grasparkieten wordt de bovensnavel erg lang en afwijkend bij een besmetting met de Knemodikoptes mijt.

Omdat deze processen langzaam verlopen, kunnen de vogels zich vaak zo aanpassen dat ze nog lang kunnen blijven eten met een afwijkende snavel.

Ook bij een te lange bovensnavel, zal deze in de juiste vorm teruggebracht moeten worden, daarnaast moet de onderliggende oorzaak aangepakt worden.

Lange nagels komen door te weinig afslijting. Dit kan komen door de verkeerde maat of materiaal van de zitstokken. Het beste is houten stokken met verschillende diktes. Zo kunnen de vogels wisselen en zullen de nagels beter afslijten. Ook is er minder kans op voetzoolproblemen.

Te lange nagels kunnen ook voorkomen door te veel vitamines. Dit kan bij vogels die pelletvoer krijgen en daarnaast nog aanvullende vitaminepreparaten.

Te lange nagels kunnen ingekort worden. Dit gebeurt bij voorkeur door het te lange deel weg te schroeien. Bij het knippen van de nagels kan de nagel splijten in de lengte en kunnen ontstekingen ontstaan. Ook zal de nagel erg bloeden als er in het leven geknipt wordt.

bron : Vogelziekenhuis.nl