Mijn vogel wordt kaal

Er zijn verschillende oorzaken die dit probleem kunnen veroorzaken

Plukken

De vogel trekt met de snavel zelf veren uit het lichaam. Dit kunnen zowel de veren van lichaam, staart als vleugels zijn. Sommige vogels trekken vooral de donsveertjes uit het lichaam, andere de grote pennen. Opvallend is dat de kopveren altijd volkomen normaal zijn omdat de vogel hier immers niet bij kan.

Plukken kan verschillende oorzaken hebben. Één van de belangrijkste is waarschijnlijk verveling en/of stress.

Soms heeft plukken een lichamelijke oorzaak. Zo kan een vogel jeuk hebben door bijvoorbeeld huidparasieten. Ook darmparasieten of leverproblemen kunnen jeuk geven en zo de vogel laten beginnen met plukken. Als het lichamelijke probleem is opgelost, zullen niet alle vogels stoppen met plukken. Ze kunnen ermee door gaan uit gewoonte.

Een behandelingsmogelijkheid bij deze vogels is om de snavel zo te vormen dat ze de veren niet meer vast kunnen pakken. Dit gebeurt door onder andere een gleufje in de ondersnavel te branden. Ook een kraag om de hals wordt gebruikt om te zorgen dat de vogel niet bij zijn eigen veren kan. Deze methodes kunnen geprobeerd worden om de gewoonte te doorbreken. Als er echter een achterliggende oorzaak is, zal de vogel weer beginnen zodra de snavel weer uitgegroeid is, of als de kraag verwijderd wordt.

Als lichamelijke oorzaken zijn uitgesloten lijkt het probleem gedragsmatig te zijn. Stress/verveling kan op verschillende manieren worden aangepakt. Bij een plukkende vogel kan het helpen meer afleiding te geven en om de omgeving veilig en overzichtelijk te houden.

Voerverrijking is een belangrijke vorm van stimulatie. Het overgrote deel van de tijd van een wilde vogel wordt besteed aan het verkrijgen van voer. Het doel is om dit deels na te bootsen door de voeding moeilijker toegankelijk te maken. Op internet zijn veel ideeën te vinden om de voeding op een meer uitdagende manier aan te bieden.

Een partner kan ook een groot deel van de problemen oplossen.

Als de vogel lange tijd plukt, zal hij uiteindelijk kaal blijven. De veerfollikels zijn dan onherstelbaar beschadigd.

Huidontsteking

Als veren spontaan uitvallen zonder dat ze er door een nieuwe veer worden uitgedrukt (zoals normaal gesproken gebeurt) kan er een infectie van de huid aanwezig zijn die ook de veerfollikels aantast. Een infectie van de huid kan veroorzaakt worden door een schimmel of bacterie.

Virussen

Er zijn verschillende virusziektes die voor afwijkende en uitvallende veren zorgen zoals PBFD/snavel- en veerrot en Polyoma/kruiperziekte.

Algehele slechte toestand

Ook bij een algehele slechte conditie of verkeerde voeding, kan het verenkleed achteruit gaan. Het vormen van nieuwe veren kost veel energie en voedingsstoffen. Als de vogel deze niet voldoende uit het voer kan halen, zullen de veren na een rui, niet of afwijkend teruggroeien. Bij sommige voedingstekorten kan het eerste zichtbare verschijnsel van tekorten zijn dat de veren afwijkend van kleur zijn.

Hormonen

Ook hormonen hebben invloed op het verenkleed. Zo ontstaat bij vogels in het broedseizoen een kale plek op de buik, de zogenaamde broedplek. Deze kale huid is ook nog extra doorbloed, zodat het er rood uitziet. Dit is een normaal verschijnsel, bedoeld om de warmte van het lichaam efficiënter naar de eieren over te brengen. Afhankelijk van de soort ontwikkelen alleen vrouwtjes, of ook mannetjes een broedplek.